dissabte, 31 de març del 2012

TECHNOPOLIS NÚM.91

AQUEST DIUMENGE, 1 D’ABRIL, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.91 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 2, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Continuem presentant el nou àlbum, cinquè de la seva carrera, dels MIND.IN.A.BOX, titulat Revelations.

Escolarem aquests dos temes:

“Not afraid”
“Transition”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

En aquesta ocasió viatgem uns anys abans dels 80, per recuperar Oxygene, el treball més emblemàtic del músic francès JEAN MICHEL JARRE, publicat l’any 1976 (a la imatge, la no menys famosa portada).
JEAN MICHEL JARRE m’encanta. Potser és veritat que el seu aire sovint una mica arrogant, vehement i excessiu li ha fet perdre algunes simpaties, però des del punt de vista musical em sembla simplement un geni. La seva producció de la dècada dels 70 és absolutament fascinant, i amb aquest Oxygene va establir un punt de referència indiscutible dins la música electrònica. Es tracta d’un autèntic precursor que, junt amb d’altres no menys recordats pioners com Vangelis (que gran que és Vangelis!), Alan Parsons Project o els mítics Kraftwerk, van establir les bases de la música electrònica contemporània. És significatiu que nombrosos treballs de formacions actuals ens evoquin la seva música: sense anar més lluny els Mind.In.A.Box que hem escoltat en la secció d’Actualitat. La majoria reconeixen obertament la influència d’aquest francès que amb el seu treball de 1976 va capgirar tantes coses: música essencialment instrumental, comercial i alhora de gran qualitat, i un segell propi inconfusible. Personalment, els temes d’aquest disc (i d’altres posteriors d’ell) em provoquen una barreja d’immensa satisfacció i de profunda nostàlgia: cada peça és un clàssic! Ho diré ras i curt: si fos músic, m’agradaria ser com Jean Michel Jarre!

Escoltarem aquests temes (tot el disc és una sola peça dividida en sis parts):

“Oxygene (Part II)”
“Oxygene (Part IV)”
“Oxygene (Part VI)”   

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Alright on top, un dels treballs “de cançons” més destacats del reconegut músic, DJ i productor britànic LUKE SLATER, que va veure la llum l’any 2002.

Aquest disc té un valor especial per a mi. Ha ocupat un lloc destacat en la meva discoteca des que el vaig adquirir, crec que devia ser poc després de sortir al mercat. Era un moment on la música electrònica  ocupava un lloc més secundari dins les meves preferències en relació al que ha estat després, però aquest treball, junt amb el fantàstic Spectators de Wolfsheim (1999), va mantenir viva la flama que més tard revifaria amb força. Diguem, per ser més precisos, que els tres temes que escoltarem, a banda del single “Nothing at all”, són els que em van provocar aquest efecte hipnotitzant que s’ha mantingut sempre més. Són tres míssils de ritme imparable, frenètic, absolutament addictius, que t'atrapen per les melodies i els canvis de ritme, i que deixen la sensació que Slater i el seu soci aquí, Ricky Barrows, coneixen tots els recursos del gènere perquè han begut, molt i bé, de les millors fonts. Després no li he seguit més la pista a aquest brillant i experimentat músic britànic, però no volia esperar més a compartir aquests temes amb els amics del Technopolis.

Escoltarem aquests quatre temes:

“Nothing at all”
“Stars and heroes”
“I can complete you”
“Take us apart”

I arribem a FET I DESFET (mix i remix, només a través del podcast):

En aquesta ocasió un Fet i Desfet una mica diferent, i que va quedar pendent de la setmana anterior: BRUDERSCHAFT, “supergrup” format per gent de VNV Nation, Covenant, Icon of Coil i Apoptygma Berzerk, i creat amb una finalitat solidària: ajudar en la lluita contra el càncer (recerca i tractament). Van treure un primer single, “Forever”, i després un EP, Forever (2003), amb moltíssimes remescles del tema.

Nosaltres escoltarem primer el tema original del “supergrup” en versió Club Mix, i després dues remescles, a càrrec de Melotron i Colony 5:

“Forever (Original Club Mix)” 
“Forever (Kombinat Remix by Melotron)” 
“Forever (Colony 5 Remix)”

I per escoltar els programes anteriors al núm.90, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada  TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken.
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize
* El bitpop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada