dissabte, 24 de març del 2012

TECHNOPOLIS NÚM.90

AQUEST DIUMENGE, 25 DE MARÇ, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.90 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 26, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

En aquesta ocasió no tenim secció d’Actualitat, i entrem directament a El Retrovisor, amb l’àlbum Information Society, tercer treball de la formació nord-americana del mateix nom, INFORMATION SOCIETY, publicat el 1988.

A aquest grup de Minneapolis liderat pel Paul Robb i conegut també com InSoc, ja el vam escoltar en el Technopolis núm.4 (estiu 2010), i en el programa d’aquesta setmana ens quedem amb el seu treball més important i exitós. Haig de dir que, per a mi, aquesta gent sempre tindran un encant especial, ni que sigui per un dels seus primers temes, que van repescar aquí: “Running”. El vaig descobrir ja fa una colla d’anys en un recopilatori que, si no recordo malament, estava dedicat a l’”Indie Pop”. I em va captivar. Llarg i amb moltes variacions, té una màgia especial, com un aire atemporal, suaument electrònic. Aquesta és una de les característiques d’InSoc: barreja d’estils (electro, disco, hip-hop, música llatina) passada per un suau vernís electrònic. Els altres temes que us proposem, sense arribar a aquest nivell, s’escolten amb gust i contenen algunes troballes interessants, al marge de l’anecdòtica presència de les veus samplejades d’alguns protagonistes de la mítica Star Trek.

A banda d’un fragment de “Running” (que ja vam escoltar íntegre en aquell programa núm.4), escoltarem aquests 4 temes:

“What’s on your mind (Pure energy)”
“Walking away”
“Repetition”
“Lay on your love on me”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Doble ració avui, amb dues bandes emparentades musicalment parlant, pels membres que les integren i pel seu país d’origen: Noruega. Fins i tot coincideixen en l’any de publicació: 2004.

En primer lloc, Machine are us, tercer treball dels ICON OF COIL.

Dins l’allau de noves propostes que apareixen cada dia i que s’encabeixen dins allò que s'anomena futurepop, sovint costa desgranar el gra de la palla (que és molta també). Però hi ha ocasions en que la cosa és més fàcil. És el cas d’aquests ICON OF COIL. De seguida t’adones que tenen un plus de qualitat, de professionalitat, un domini dels recursos i una perspectiva global de la música electrònica que els permeten situar-se ben bé al capdamunt, al costat, i gairebé al mateix nivell, dels grans tòtems del gènere, com VNV Nation, Covenant, o els seus compatriotes Apoptygma Berzerk. A vegades es tracta d’un simple detall que engrandeix la peça amb un toc personal meravellosament electrònic. Un àlbum que francament ha superat les meves expectatives, i que ve a demostrar que Andy LaPlegua i Sebastian Komor són ara mateix dues figures destacadíssimes del futurepop a nivell compositiu i d’interpretació.

Escoltarem aquests quatre temes:

“Shelter”
“Existence in progress”
“Consumer”
“Dead enough for life”

En segon lloc, Frost, primer i (fins ara) únic àlbum de MONOFADER (a la imatge, la portada).
LaPlegua i Komor són també molt prolífics, musicalment parlant. Els seus projectes paral·lels i complementaris a Icon of Coil no es poden comptar amb els dits d’una mà. Un dels més interessants per part de Komor és MONOFADER, amb el qual dóna una perspectiva més techno-pop, més suau i melòdica, a la música que fa habitualment amb la seva banda matriu. Es tracta d’una obra menor, sense cap peça mestra irresistible, però que s’escolta de forma molt agradable, i serveix per ampliar la panoràmica de l’obra d’aquests dos noruecs (Komor va néixer a Polònia però viu des de petit al país nòrdic) inquiets, hiperactius i gens glaçats, tot i venir de les fredes regions polars.

De fet, en farem només un tast, escoltant aquests dos temes:
 
“Deliver”
“Behind”

I per escoltar els programes anteriors al núm.90, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada  TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken.
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize
* El bitpop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada