divendres, 3 de febrer del 2012

TECHNOPOLIS NÚM.83

AQUEST DIUMENGE, 5 DE FEBRER, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.83 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 6, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

En aquesta ocasió no tenim secció d’Actualitat, i entrem directament a El Retrovisor, recuperant l’àlbum Falco 3, tercer treball del popular, i ja desaparegut, músic austríac FALCO, publicat l’any 1985.

FALCO, mort d’accident de trànsit aquest dilluns farà 14 anys, va ser un personatge singular, que sempre va anar al seu aire, tant en la seva vida personal com en la professional, prescindint d’opinions i comentaris, i amb un carisma que sovint trobem a faltar en els músics actuals. En la seva (relativament) curta carrera, va deixar dos temes clàssics: “Der kommissar” i “Rock me Amadeus”. El primer no formava part de l’àlbum que presentem, però creiem obligat recuperar-lo ni que sigui com a introducció a la resta, perquè va ser el que el va donar a conèixer a nivell mundial. I la veritat és que, escoltades avui, quasi 30 anys després, les dues peces segueixen mantenint tot el seu atractiu, es conserven ben fresques, i vénen a demostrar, una vegada més, que la comercialitat no està renyida amb la qualitat. Jo les he tornat a gaudir i les recomano a tothom, sense oblidar la resta de la seva producció.

Escoltarem 4 temes:

“Der kommissar”
“Rock me Amadeus”
“Jeanny”
“Macho macho”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Avui, per compensar que no tenim Actualitat, no presentarem un àlbum sinó dos. Trencant la tònica habitual, no seran treballs de bandes ja mínimament acreditades, sinó els debuts discogràfics de dues formacions britàniques recents.

Començarem amb l’àlbum Happiness, dels HURTS, publicat l’any 2010 (a la imatge, la portada).
Encara que la premsa musical normalment els encabeixi en l’apartat del synthpop, aquesta banda de Manchester practica bàsicament un pop mainstream, amb una presència evident però discreta dels sintetitzadors, i absorbint diverses i variades influències, jo personalment hi veig, entre d’altres, les de Bronski Beat i a-ha. Sens dubte, en Theo i l'Adam són dos nois espavilats, que s’ho han sabut treballar bé a la xarxa, i que han tingut la virtut de ser en el lloc adequat en el moment adequat. Trobo una mica exagerat que es convertissin en un petit fenomen l’any 2010, i tinc la impressió que ells també van quedar sorpresos de l’impacte que van provocar: no m’estranyaria, per les declaracions que han fet ells mateixos darrerament, que HURTS fossin la típica banda d’un sol àlbum. I tant de bo m’equivoqui, perquè encara que no és una música que posis a totes hores, els tres temes que presentem són magnífics dins el seu estil, ben treballats i amb detalls interessants.  

Són aquests:

“Wonderful life”
“Sunday”
“Better than love”

El segon àlbum que presentem és Lights and offerings, el debut, l’any 2011, dels també britànics MIRRORS.

Del nord al sud, de Manchester a Brighton, amb aquests MIRRORS que m’han sorprès molt agradablement. Vaig sentir parlar d’ells com dels “nous Kraftwerk”. Caram! Això són paraules majors! Quan he tingut el disc a les mans he comprovat que, una vegada més, la premsa musical, en el seu afany d’etiquetar, havia anat una mica massa lluny i una mica massa de pressa. És cert que el tema que obre l’àlbum, “Fear of drowing”, recorda molt l’”Europe endless” dels alemanys, però la resta a mi em sona més proper a l’OMD, i de fet han actuat com a teloners d’aquests en la gira de l’any passat. En qualsevol cas, els Mirrors no necessiten ser comparats amb ningú, tenen afortunadament prou personalitat pròpia com per defensar-se per si mateixos, i la veritat és que mai no diries que aquest és un àlbum de debut perquè sona molt professional, amb la sensació que aquests tres nois coneixen el sòl que trepitgen, que saben on són i a on volen anar a parar. A mi, cada cop que l’escolto m’agrada més, i sens dubte suposen saba nova pel techno-pop britànic, que últimament pateix una forta competència des d’Alemanya i els països nòrdics. Ah!, i si em feu triar entre Hurts i Mirrors, no ho dubtaré: em quedo amb els de Brighton, als quals, per cert, ja vam col·locar en el núm.8 en la nostra particular llista dels “millors del 2011" (Technopolis núm.78).

Escoltarem aquests 4 temes:

“Fear of drowing”
“Look at me”
“Into the heart”
“Hide and seek”

I arribem a FET I DESFET (mix i remix, només a través del podcast):

Escoltarem remescles de les dues bandes protagonistes del Material Sensible.

Dels HURTS escoltarem:

“Wonderful life (Arthur Baker Remix)”
“Better than love (Tiefschwarz Mix)”

I dels MIRRORS, una magnífica remescla del que probablement és el millor tema de l’àlbum:

“Hide and seek (Leo Zero Remix)”

Totes tres remescles es trobaven incloses en els corresponents maxi-singles originals.

I per escoltar els programes anteriors al núm.77, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada  TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken.
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada