divendres, 4 de novembre del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.71

AQUEST DIUMENGE, 6 DE NOVEMBRE, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.71 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 7, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Una secció més breu en aquesta ocasió, perquè la setmana anterior les novetats van ocupar els 60 minuts de programa.

Escoltarem dos temes del nou àlbum d’ERASURE, titulat Tomorrow’s World:

“Be with you”
“Fill us with fire”

Sento una debilitat especial pel duet britànic. Segur que els seus millors dies, els dies de glòria, ja han passat, però penso que Vince Clarke és un geni dotat d’una capacitat prodigiosa per confeccionar melodies memorables, d’aquelles que se’t fiquen al cap i ja no te les treus mai més. Un compositor pop (perquè va més enllà del synthpop) de primer nivell. Si a això hi afegim la veu no menys fantàstica d’Andy Bell, tenim un resultat esplèndid. En el nou àlbum tot això només apareix amb comptagotes, però una mica d’ERASURE sempre és molt.

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

Speak & Spell, l’àlbum de debut, l’any 1981, de la mítica formació britànica DEPECHE MODE (a la imatge, la portada).  
En aquesta ocasió, la secció d’Actualitat i la del Retrovisor enllacen perfectament, i ho fan precisament a través de Vince Clarke.

Què podem dir de DEPECHE MODE que no s’hagi dit encara? Són els pares (junt amb Kraftwerk) del techno-pop i de tot el que ha vingut després, i aquest àlbum ens fa viatjar als orígens d’aquesta música, és com revisar un dels capítols fundacionals de la història de la música electrònica de consum popular. I les cançons (pràcticament totes de Clarke) encara avui resulten irresistibles, es mantenen fresques com el primer dia. Si el pas del temps és el jutge definitiu i implacable de qualsevol manifestació artística, aquí tenim l’explicació de per què el grup de Basildon s’ha mantingut com un referent quan moltes altres propostes contemporànies d’aquella època ja s’han oblidat quasi del tot. El segon prodigi és que, quan Clarke abandona després d’aquest primer disc, la banda es reinventa i, obrint una nova etapa, torna a revolucionar la música d’arrel electrònica en aquesta ocasió de la mà de Martin L. Gore. Extraordinari!

Escoltarem aquests 4 temes:

“Dreaming of me”
“New life”
“Just can’t get enough”
“Photographic”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

L’àlbum Unison, el tercer treball –i últim fins ara- de la formació holandesa ANGELS & AGONY, publicat l’any 2007.

Un consell d’entrada: si no t’agrada el futurepop, no escoltis aquest disc. I si t’agrada, però sempre cerques innovacions, coses noves, tampoc. Perquè la banda holandesa és transparent i nítida: fa futurepop i prou! (exagero una mica, és clar). Això sí, el fa de gran qualitat, apropant-se ràpidament als grans tòtems del gènere, com VNV Nation, Assemblage 23 o Covenant. És un disc que no enganya i, per tant, no defrauda. No sé si el seguirem escoltant d’aquí 10 anys, posem per cas, però ara mateix et farà passar una estona fantàstica. Jo l’he gaudit (i el gaudeixo) molt. “Watchers” em sembla un dels millors temes futurepop que s’han fet mai, les modulacions de veu de Reinier Kahle són fantàstiques en la majoria de temes, i està ple de detalls que et posen de bon humor. Si a això hi afegim unes lletres optimistes, vitals, i amb un sentit positiu de la vida (cosa no massa habitual) el resultat és rodó.  

N’escoltarem 5 temes:

“Watchers”
“Secrets”
“Wreckage”
“Traveler”
“Unison”

I arribem a FET I DESFET (mix i remix, només a través del podcast):

Remescles d'ANGELS & AGONY, i del mateix disc Unison. Aquestes:

“Wreckage (Remix by Diorama)”
“Unison (Statesman Remix by Code 64)
“Watchers (Remix by Axel Ermes)”

Totes interessants, però recomanaria especialment la de Diorama: Torben Wendt sap donar un sentit completament diferent al tema sense perdre'n la seva essència.

I per escoltar els programes anteriors al núm.65, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada  TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada