divendres, 14 d’octubre del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.68

AQUEST DIUMENGE, 16 D’OCTUBRE, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.68 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 17, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Un únic protagonista en aquesta ocasió: Frontiers, el nou àlbum de SOLAR FAKE, del qual n’avançàvem un tema en el programa anterior.

De SOLAR FAKE m’agrada tot. Fins i tot el nom de la banda, de sonoritat perfecta i ressonàncies evocadores. Però per damunt de tot, és clar, la seva música. El seu anterior (i primer) àlbum, Broken grid (2008),  em va impactar: cançons meravelloses, forjades dins els cànons del techno-pop més ortodox, però projectant-les cap a una nova dimensió, una nova perspectiva; una veu gòtica profunda i evocadora, majestuosa; una producció impecable; una composició perfecta, mil·limetrada... superb! D’aquells discos que poses al prestatge dels escollits i s’hi queden per sempre (Per cert: el vam presentar en el Technopolis núm.6: busqueu-lo a l’arxiu sota la rúbrica “Estiu 2010”). Després vaig descobrir que el seu líder, Sven Friedrich, és un personatge amb un recorregut important, sobretot en el camp del rock gòtic alemany que, demostrant la seva genialitat, va saber donar un tomb a la seva carrera endinsant-se magistralment en la música més electrònica. El nou disc, sense arribar potser a aquell nivell, és més que recomanable, amb peces fantàstiques com “More than this” (un consell: no us perdeu el vídeo d’aquest tema, que es pot trobar a la xarxa). En fi, imprescindible!

Escoltarem aquests temes:

“No apologies”
“More than this”
“Such a shame”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

En aquesta ocasió no tindrem la secció d’El Retrovisor, perquè tenim ració doble de Material Sensible, amb dos treballs que, tot i procedir de dues bandes d’origen diferent, tenen moltes similituds en la vessant musical i en el fet de tenir al capdavant a un líder carismàtic, i que per això comentem juntes:

L’àlbum Tränenherz, el setè treball de la formació alemanya BLUTENGEL, publicat aquest mateix any 2011. I l’àlbum DreamCypher, també setena producció de la banda nord-americana THE CRÜXSHADOWS, de l’any 2007 (a la imatge, la portada).
Aquesta gent (les dues bandes) fan una música que barreja elements del synthpop amb el darkwave, el rock gòtic i altres estils semblants. Què voleu que us digui? A mi, en general, les cançons m’agraden, però probablement no les posaria en la llista dels meus discos preferits. Al Technopolis ens agrada presentar una mica de tot, i sens dubte aquí hi ha moltes coses interessants. Si hagués de triar, però, em decantaria pels alemanys. És curiós, perquè The Crüxshadows, amb el seu violí elèctric i les seves lletres mitològiques, semblarien més propensos a evocar imatges de la literatura fantàstica, però en canvi, almenys a mi, em resulten més suggerents els Blutengel, que per moments semblen capaços de fer-nos viatjar pels  misteriosos boscos de la Germània ancestral, entre sons i veus que semblen sortits de la nit dels temps (les portades també hi ajuden, i l’idioma no cal dir). A més, tenen un avantatge: “Über den horizont”, una peça meravellosa que fusiona a la perfecció el so electrònic amb un toc gòtic absolutament personal i irresistible. Els de Florida no ofereixen cap tema que arribi a emocionar d’aquesta manera, tot i que són perfectament capaços de fer-nos passar una bona estona. Una (doble) proposta que val la pena no passar per alt.        

De Blutengel escoltarem:

“Reich mir die Hand”
“Über den horizont”
“The lost children”
“Das andere ich”

I de The Crüxshadows:

“Windbringer”
“Perfect”
“Elissa”

I arribem a FET I DESFET (mix i remix, només a través del podcast):

Escoltarem dues remescles de BLUTENGEL, corresponents als dos senzills extrets de l’àlbum que hem presentat al Material Sensible:

“Reich mir die Hand (Fire-Eater Remix)”
“Über den horizont (Dance Or Die Remix)”

I per escoltar els programes anteriors al núm.65, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a través del TECHNOPOLIS 2.0 encara podeu escoltar un especial dedicat a la carrera en solitari de la vocalista de Propaganda, CLAUDIA BRÜCKEN.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada