divendres, 11 de maig del 2012

TECHNOPOLIS NÚM.97

AQUEST DIUMENGE, 13 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.97 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 14, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Seguim escoltant l’àlbum Hardware, tercer treball de la formació sueca AGENT SIDE GRINDER, que s’acaba de publicar.

Suècia és sens dubte un microcosmos musical on hi trobem  representats tots els estils, tots els gèneres musicals, en uns nivells de quantitat i de qualitat molt superiors als que seria lògic esperar atenent a la demografia del país. I l’electrònica no n’és precisament una excepció: des del futurepop més brillant (Covenant) fins l’EBM més trepidant (Necro Facility) passant per tots els colors del synthpop melòdic, l’oferta és àmplia, diversa i més que recomanable. Ara bé, el que jo no hi havia trobat mai és un grup com aquests AGENT SIDE GRINDER amb una capacitat tan notable de recuperar els millors sons de Kraftwerk, barrejant-los amb dosis de Depeche Mode i New Order: vaja repòquer d’asos! Perquè això és justament el que fan aquests nois (entre altres aromes igualment atractius), i ho fan amb una seguretat i desimboltura que impressiona. Escolteu-los, no us en penedireu!

En el programa n’escoltarem aquests tres temes:

“Sleeping fury”
“Wolf hour”
“Stranger stranger”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

The age of plastic, àlbum de debut del duet britànic THE BUGGLES, publicat el 1980 (a la imatge, la portada).
Per tots els que hem superat ja la barrera dels 50, “Video killed the radio star” és un tema mític, que forma part, conscient o inconscientment, de la banda sonora de la nostra joventut, una cançó que ens situa en un temps i un lloc determinats, un referent que ha aguantat impertèrrit el pas dels anys. De THE BUGGLES, probablement molts tan sols en recordin aquesta peça, perquè la identificació entre el grup i el seu gran èxit mundial és absoluta. Però el duet format per Trevor Horn i Geoff Downes va publicar dos àlbums, que en certa manera marquen la transició entre les dècades dels 70 i dels 80: si escolteu amb atenció el tema “Living in a plastic age” us semblarà que esteu escoltant uns Supertramp més tecnificats. En fi, uns petits clàssics del bressol del synthpop que anunciaven ja la gran onada que era a punt d’arribar. Un respecte i un emocionat recordatori.  

Escoltarem aquests temes:

“Video killed the radio star”
“Living in the plastic age”
“Clean clean”
“Elstree”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Future Pop, àlbum de debut de la formació nord-americana ELOQUENT, publicat l’any 2003.

Diuen que una cosa sempre porta a una altra. I deu ser veritat. Vaig descobrir els ELOQUENT quan preparava el programa especial dedicat als Pet Shop Boys (Technopolis núm.92), i em van captivar a la primera. D’ells m’agrada tot: els seus referents musicals (els propis Pet Shop Boys, The Postal Service...), les seves cançons senzilles i perfectes, la manera de cantar-les del seu líder Steven Cochran, la fascinació que senten pel synthpop dels 80... En aquesta secció hem presentat un bon nombre de bandes que, per entendre’ns, podríem qualificar com “de segona divisió”, amb magnífiques potencialitats però amb dificultats per donar el pas definitiu per arribar als llocs d’honor. D’entre totes elles, Eloquent és possiblement la més ben situada per aconseguir-ho. De fet, si el món fos “normal”, temes com els quatre que presentem haurien d’haver sonat a pertot arreu. Són aquests:

“Moonlight over London”
“Nobody’s diary” (versió del tema de Yazoo)
“Paris in our hearts”
“Happiness”

Tant ens han agradat Eloquent que hem decidit investigar més. I resulta que la història d’aquesta banda té diverses línies fins a confluir en la formació actual. Línies molt interessants que impliquen a dues bandes més, també igualment recomanables. Per tot plegat hem decidit dedicar-los un Technopolis 2.0, que hem titulat “Eloquent i companyia: passió pel synthpop”, perquè si alguna cosa comparteixen les tres bandes és l’amor pels pioners de la música electrònica actual. El programa el podreu escoltar (només a través del podcast) a partir del dilluns dia 14 de maig, entrant en la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90.  

I arribem a FET I DESFET(mix i remix, només a través del podcast):

En aquesta ocasió no tenim la secció de remescles perquè creiem que, amb el Technopolis 2.0 que comentem unes ratlles més amunt, ja cobrim suficientment la dosi setmanal de techno-pop.

I per escoltar els programes anteriors al núm.90, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken.
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize
* El bitpop
* Eloquent i companyia: passió pel synthpop (a partir del dia 14 de maig)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada