divendres, 20 d’abril del 2012

TECHNOPOLIS NÚM.94

AQUEST DIUMENGE, 22 D’ABRIL, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.94 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 23, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

La primavera continua arribant molt carregadeta de novetats, i en aquesta ocasió us presentem Synthetic movement, segon treball del duet alemany CHROM.

CHROM són la confirmació evident i materialitzada en disc del gran èxit (entès no en sentit mediàtic sinó en capacitat d’influència) de Solar Fake. M’explico: una bona part dels temes d’aquest àlbum recorden les estructures rítmiques, els patrons musicals i, sobretot, la manera de cantar de la banda d’Sven Friedrich. S’ha de dir que no es tracta d’una còpia descarada, les cançons s’aguanten per si soles i algunes tenen una qualitat remarcable. Jo personalment les he gaudit molt. A més, en d’altres s’hi nota més la influència de Depeche Mode o De/Vision. Però, sobretot conforme avancen les pistes del disc, és fa difícil escapar a la sensació que estàs escoltant una nova versió de Solar Fake, encara que digna i ben assimilada. I això porta a una segona reflexió:és ben meritori que, després d’haver deixat ja una forta petjada en el camp del gòtic, Friedrich hagi estat capaç, amb només dos àlbums, de convertir a la seva nova formació en tot un referent de la música electrònica del moment.

Escoltarem aquests tres temes:

“Memories”
“Loneliness”
“Break the chains”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

En aquest programa us presentem una proposta diferent: en lloc d’escoltar, com fem sempre, un treball específic i representatiu d’un artista, escoltarem 4 singles de la seva producció al llarg dels 80. I els convidats escollits són ni més ni menys que els insuperables NEW ORDER.

Vaig tenir la mala sort de descobrir una mica tard al grup de Manchester, quan ja havia passat la seva època gloriosa de la dècada dels 80. De tota manera, no em va costar gens ni mica d'enganxar-me a la seva música, especialment als seus senzills, una col·lecció impressionant de temes absolutament irresistibles que els van convertir en clàssics de la música ballable amb arrel electrònica. Molts d’aquests singles no figuren en cap àlbum oficial, i precisament per això es feia difícil escollir un llarga durada per presentar-lo al Retrovisor. He optat per presentar individualment 4 d’aquestes joies dels 80, tot recordant que al Technopolis núm.20 ja n’havíem escoltat algunes, que no repetirem aquí. De NEW ORDER com a banda no cal dir-ne res, qui no els coneix es perd una de les propostes més fascinants que ha donat la música britànica els últims 30 anys, que, per cert, es podrà veure en directe al Sónar del proper més de juny. I sobre les cançons que escoltarem, simplement direm una cosa: et fan sentir feliç!  

Els singles escollits són aquests:

“Blue Monday”
“Touched by the hand of God”
“Round & Round”
“World in motion”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Further, àlbum de debut de la formació nord-americana INTUITION, publicat l’any 2002.

Us heu fixat que el synthpop americà sona, en general, diferent de l’europeu? Més decantat cap el que seria el pop electrònic clàssic, més melòdic i, aparentment, més lleuger. Doncs bé, INTUITION és un digne representat d’aquesta vessant americana del gènere. Si hi afegim que treballen pel segell A Different Drum, la quinta essència del synthpop americà, ja ens acabem de situar del tot. Resultat? Un treball més que interessant, ple de melodies ben treballades, fresc i lleuger, que es gaudeix molt satisfactòriament, i amb un single fantàstic: “Two”. Escoltat avui, quan aquest tipus de música que es mou entre el synthpop clàssic i el futurepop suaument ballable s’ha generalitzat arreu, pot passar una mica desapercebut, però si tenim en compte que es va publicar fa 10 anys, podem afirmar que es tracta, en certa manera, d’una obra pionera, que ha influït en nombroses formacions actuals, d’Estats Units i d’Europa; sense anar més lluny, en els magnífics Rename.

N’escoltarem:

“Stargate”
“Two”
“Mirror’s reflection”

I arribem a FET I DESFET (mix i remix, només a través del podcast):
Els NEW ORDER tornen a ser protagonistes amb dues remescles extretes de la reedició, l’any 2008, del seu quart àlbum oficial, Brotherhood, originalment publicat el 1986 (a la imatge, la portada). La reedició venia acompanyada d’un segon CD amb remescles com aquestes:

“Bizarre love triangle (Shep Pettibone Remix)”
“True faith” (Shep Pettibone Remix)”

Què en podem dir? El material original és de primera qualitat, com sempre, i el senyor Pettibone, productor, remesclador, compositor i DJ de l’època daurada del pop ballable, en treu meravelles. A gaudir-ne!

I per escoltar els programes anteriors al núm.90, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada  TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken.
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize
* El bitpop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada