dissabte, 14 d’abril del 2012

TECHNOPOLIS NÚM.93

AQUEST DIUMENGE, 15 D’ABRIL, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.93 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 16, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana?

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Amb la primavera, comencen a arribar les novetats. N’hi ha una colla en cartera. De moment, en presentem una i en fem un tast d’una segona.

High like the angels, àlbum de debut de la formació moldava (!) ALPHA POINT.

Sí, sí, heu llegit bé: de Moldàvia, petit país enclavat a l’est d’Europa, entre Romania i Ucraïna. Una gent que practiquen un futurepop en estat pur i vénen recomanats i avalats per la crítica especialitzada internacional. Us confesso que em cal escoltar-los una mica més per donar-ne una opinió més sòlida, però la primera impressió és clarament favorable, amb un tema que semblaria destinat a les llistes d’èxit: “Things I do”.

Escoltarem aquests tres:

“High like the angels”
“Emptiness within”
“Things I do”
I d’un grup que s’estrena a uns veterans, clàssics ja de l’electrònica dels darrers 20 anys i que han tornat amb força: ORBITAL, que presenten el seu nou àlbum, Wonky, vuitè de la seva carrera (a la imatge, la portada). En parlem més a bastament la setmana vinent, de moment només n’escoltem un tema, el primer senzill: 

“New France”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

Select, segon treball de la cantant britànica KIM WILDE, publicat just ara farà 30 anys, el maig del 1982.

És una delícia escoltar temes com els que ens oferia KIM WILDE en aquest seu segon àlbum, perquè evoquen records i vivències d’una època sens dubte especial i irrepetible. Però, potser justament per això, costa ser objectiu davant cançons com “Cambodia” i les altres que presentem: ens agraden per aquestes evocacions personals que susciten en nosaltres, els que tenim ja més de 50 anys, o realment es tracta d’un material de qualitat contrastada? A un jove d’avui que no ha viscut aquella època li diuen alguna cosa? Sigui com sigui, és el testimoni de l’explosió musical de principis dels 80, relacionada, amb més o més intensitat, amb el pop de sintetitzadors. Aquí, l’element electrònic és més aviat suau i discret, i algunes peces tiren més cap a l’eurodance, estil per altra banda també ben reivindicable. En fi, que a una certa edat un ja comença a caure en el vici d’explicar batalletes, però crec sincerament que les cançons de Wilde (escrites pel seu pare i el seu germà) són encara ben aprofitables pel seu caràcter festiu, alegre (almenys en la vessant musical) i per aquell element tan malauradament difícil de trobar avui dia: sents unes notes de “Cambodia” i és impossible confondre-la amb cap altra cançó...

Escoltarem aquests temes:

“Cambodia”
“View from a bridge”
“Take me tonight”
“Ego”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Coma, quart àlbum de la formació alemanya NOYCE TM, publicat l’any 2006.

Quan acabem aquesta temporada del Technopolis seria bo fer un recompte de totes aquelles bandes que hem presentat en el Material Sensible i que estan condemnades a un anonimat (parlant en termes de popularitat general) injust i, probablement, irreversible. NOYCE TM en seria una altra. La seva música n’evoca moltes d’altres: Depeche Mode, Black Heaven, Melotron, Backlash..., perquè juga amb diferents elements de l’electrònica actual entesa en el seu sentit més ampli: synthpop, electro-darkwave, industrial... La seva virtut és saber reciclar molt bé aquests elements donant-los un segell propi i personal. A mi el que més m’ha agradat d’aquest àlbum, potser un pèl massa llarg en durada, és l’alè èpic, misteriós, gairebé fantàstic que respiren algunes cançons, o algunes fases de les cançons per ser més precisos. La qual cosa lliga perfectament amb les portades dels seus discos. És una música per escoltar amb calma i tranquil·litat, donant-li més d’una oportunitat, per anar-hi descobrint detalls, coses noves. Plenament recomanable.

N’escoltarem aquests tres temes:

“Year 03”
“Headland”
“Mensch”

En aquesta ocasió no tenim la secció de remescles, segurament per allò que podríem anomenar “efectes de la Setmana Santa”: dies festius, canvis de plans... Us demanem disculpes. I prometem tornar-hi la setmana vinent.

I per escoltar els programes anteriors al núm.90, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.

I recordeu també que a la pàgina de Technopolis de la web de Ràdio 90, hi trobareu una proposta complementària, anomenada  TECHNOPOLIS 2.0, que us ofereix diferents programes que només es poden escoltar a través del podcast. Els que encara es troben disponibles són els següents:

* Especial Claudia Brücken.
* Material Sensible Extra: Fantazja + Capsize
* El bitpop

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada