dissabte, 23 d’abril del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.45

AQUEST DIUMENGE, 24 D’ABRIL, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.45 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 25, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA.

Què us oferim aquesta setmana? Doncs això:

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

Happy families, l’àlbum de debut de la formació britànica BLANCMANGE, publicat l’any 1982 (a la imatge, la portada).

Segurament, els BLANCMANGE són una segona divisió del synthpop dels 80. Escoltant-los ara, hom té la impressió que els va faltar una petita empenta per anar més enllà, que es van quedar a mig camí. I és una llàstima, perquè darrera les seves cançons es nota una qualitat compositiva considerable, i un bon coneixement dels cànons que regien aquell estil musical que tot just acabava de néixer. En fi, que probablement aquest disc no és d’aquells que ocuparan un lloc preferent en els nostres prestatges, però seria un error menystenir-lo: ofereix qualitat suficient, i fins i tot alguns elements sorprenents (el techno orquestral de “Waves”, per exemple), com per fer-lo mereixedor d’una atenció especial.

Escoltarem aquestes 4 cançons:

“God’s kitchen”
“I’ve seen the word”
“Feel me”
“Waves”


A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

L’àlbum Soft, de NEVARAKKA, publicat l’any 2006.

Sovint penso que certes músiques només poden venir de llocs determinats. Us imagineu uns suecs fent rumba o son cubà? Igual algú ho ha intentat, però no sembla que hagi traspassat fronteres. De la mateixa manera, costa imaginar que una música com la que fan NEVARAKKA pugui tenir un altre origen que no sigui el dels països escandinaus: la nostàlgia que impregna la majoria de temes, aquella capacitat d’evocar, de fer somiar despert que provoquen les seves composicions, aquí accentuada per unes veus femenines encisadores embolcallades en un trance melòdic amb tocs etheral, semblen encaixar a la perfecció amb la imatge que tenim d’uns països freds que conviden a la vida al voltant de la llar de foc, darrera la finestra, i amb la mirada posada en l’horitzó, més enllà de la neu que ho envolta tot... (Ironia: un dels temes es titula “Summer girl”, “Noia de l’estiu”)

El cas és que NEVARAKKA (que, en realitat, és el projecte d’un sol home, Phillip Jidbrant, nascut a Dinamarca però resident a Suècia) creen unes meravelloses sensacions amb la seva música etèria i aparentment fràgil... tot i que a vegades també saben posar-hi muscle. Bé, com sempre, la música val més que mil paraules: escolteu-los, us agradaran. 

Escoltarem aquests temes:

“Angel on Earth”
“Desire”
“Close the door”
“Summer girl”

I a FET I DESFET (mix i remix):

Seguim a Suècia, i recuperem l’àlbum Have you ever touched a dream?, de DAYBEHAVIOR, publicat l’any 2003, i que ja varem escoltar fa dues setmanes a Material Sensible.

En una primera edició, l’àlbum venia acompanyat d’un segon CD amb remescles més que interessants. N’escoltarem quatre, encara que l'última només es podrà sentir sencera en el podcast:

“MonAmi (Hajas Mix)”
“The moments I couldn’t save (Overflow-110 Mix)”
“Close your eyes (Activated Mix)”
"The swetness of my pain (Alternate Version)"

Sobre aquest grup, ens remetem a allò que varem comentar en l’entrada d’aquest blog corresponent al Technopolis núm.43: senzillament deliciós!

I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada