dissabte, 28 de maig del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.50

AQUEST DIUMENGE, 29 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.50 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 30, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Amics, ja hem arribat al programa núm.50!

Què us oferim aquesta setmana per celebrar-ho? Doncs això:

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Seguim presentant el nou àlbum de THE HUMAN LEAGUE, titulat Credo, i que s’ha publicat fa molt poc.

Escoltarem 2 temes:

“Single minded”
“Breaking the chains”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

R.E.T.R.O., el quart àlbum dels austríacs MIND.IN.A.BOX, publicat l’any 2010 (a la imatge, la portada).
Com? Un àlbum publicat l’any passat per recordar els orígens del synthpop?

Sí. I ens expliquem: després de fer tres àlbums fascinants, que molt aviat escoltarem al TECHNOPOLIS, i que es movien entre el futurepop i el trance progressiu, els Mind.In.A.Box van decidir donar un gir a la seva carrera, i sense abandonar el seu segell personal, van voler fer una mirada als anys 80 i homenatjar els mítics (i ara prehistòrics, però igual d’entranyables) ordinadors personals Commodore 64, molt populars a l’època, sobretot pels videojocs que incorporaven. Revisen i versionen temes de les bandes sonores d’aquells videojocs, que eren esplèndides. Un seguit de temes instrumentals meravellosos, que capturen l’essència de l’època donant-hi tota la profunditat que permet la tecnologia actual i el “savoir fer” del duet de Viena.

Personalment, aquest disc em va impressionar. Primer, perquè no coneixia aquelles peces musicals (mai he estat afeccionat als videojocs), i ara penso que eren fantàstiques, autèntiques filigranes d’enginyeria electrònica, denses, emotives, evocadores, fascinants... Un luxe que s’incloguessin en aquells jocs de computadora dels vells Commodore.

En segon lloc, perquè R.E.T.R.O. em va permetre descobrir a una formació que em va captivar des del primer moment, i que ja s’ha guanyat un lloc privilegiat en la meves preferències en el camp de la música electrònica.

I és que Mind.In.A.Box són l’electrònica en estat pur, conjuminen tot allò que fa gran, màgica i especial aquest tipus de música: misteri, evocació, melancolia, intensitat emocional... amb una sola nota de sintetitzador poden provocar meravelloses sensacions. Son ballables i reflexius, els pots escoltar en solitari tancat a la teva habitació, o en un club nocturn atapeït de gent. Però inclús en aquesta segona opció, són màgicament cerebrals, introspectius, continguts... No havia sentit (i gaudit) res igual des dels imprescindibles Kraftwerk i els dos primers treballs dels no menys estimulants Autechre.

En fi, no cal que en digui res més (vegeu la secció MATERIAL SENSIBLE).
 
Escoltarem 3 (llargs) temes:

“Lightforce”
“Supremacy”
“Shades”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Els mateixos protagonistes, MIND.IN.A.BOX, i el mateix àlbum, R.E.T.R.O. Per què?

Doncs, perquè en aquest magnífic disc no solament hi ha versions de la música dels videojocs dels 80, sinó també temes propis inspirats en aquelles músiques. I, en concret, dos temes sensacionals. Aquests:

“8 Bits”
“I love 64”

I a FET I DESFET (mix i remix):

Recuperem l’àlbum Soft, de NEVARAKKA, que ja vam escoltar en el programa núm.45. En una primera edició especial de només 500 còpies, l’àlbum anava acompanyat d’un segon CD amb 8 temes, dels quals 4 eren remescles. Nosaltres tenim aquesta edició limitada i ens encanta oferir-vos els remixos d’aquestes dues peces, les originals de les quals ja vam escoltar en aquell moment :

“Desire (Club Mix)”
“Summer girl (Hard Nut Cracker Mix)”

I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada