dissabte, 28 de maig del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.50

AQUEST DIUMENGE, 29 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.50 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 30, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Amics, ja hem arribat al programa núm.50!

Què us oferim aquesta setmana per celebrar-ho? Doncs això:

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Seguim presentant el nou àlbum de THE HUMAN LEAGUE, titulat Credo, i que s’ha publicat fa molt poc.

Escoltarem 2 temes:

“Single minded”
“Breaking the chains”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

R.E.T.R.O., el quart àlbum dels austríacs MIND.IN.A.BOX, publicat l’any 2010 (a la imatge, la portada).
Com? Un àlbum publicat l’any passat per recordar els orígens del synthpop?

Sí. I ens expliquem: després de fer tres àlbums fascinants, que molt aviat escoltarem al TECHNOPOLIS, i que es movien entre el futurepop i el trance progressiu, els Mind.In.A.Box van decidir donar un gir a la seva carrera, i sense abandonar el seu segell personal, van voler fer una mirada als anys 80 i homenatjar els mítics (i ara prehistòrics, però igual d’entranyables) ordinadors personals Commodore 64, molt populars a l’època, sobretot pels videojocs que incorporaven. Revisen i versionen temes de les bandes sonores d’aquells videojocs, que eren esplèndides. Un seguit de temes instrumentals meravellosos, que capturen l’essència de l’època donant-hi tota la profunditat que permet la tecnologia actual i el “savoir fer” del duet de Viena.

Personalment, aquest disc em va impressionar. Primer, perquè no coneixia aquelles peces musicals (mai he estat afeccionat als videojocs), i ara penso que eren fantàstiques, autèntiques filigranes d’enginyeria electrònica, denses, emotives, evocadores, fascinants... Un luxe que s’incloguessin en aquells jocs de computadora dels vells Commodore.

En segon lloc, perquè R.E.T.R.O. em va permetre descobrir a una formació que em va captivar des del primer moment, i que ja s’ha guanyat un lloc privilegiat en la meves preferències en el camp de la música electrònica.

I és que Mind.In.A.Box són l’electrònica en estat pur, conjuminen tot allò que fa gran, màgica i especial aquest tipus de música: misteri, evocació, melancolia, intensitat emocional... amb una sola nota de sintetitzador poden provocar meravelloses sensacions. Son ballables i reflexius, els pots escoltar en solitari tancat a la teva habitació, o en un club nocturn atapeït de gent. Però inclús en aquesta segona opció, són màgicament cerebrals, introspectius, continguts... No havia sentit (i gaudit) res igual des dels imprescindibles Kraftwerk i els dos primers treballs dels no menys estimulants Autechre.

En fi, no cal que en digui res més (vegeu la secció MATERIAL SENSIBLE).
 
Escoltarem 3 (llargs) temes:

“Lightforce”
“Supremacy”
“Shades”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

Els mateixos protagonistes, MIND.IN.A.BOX, i el mateix àlbum, R.E.T.R.O. Per què?

Doncs, perquè en aquest magnífic disc no solament hi ha versions de la música dels videojocs dels 80, sinó també temes propis inspirats en aquelles músiques. I, en concret, dos temes sensacionals. Aquests:

“8 Bits”
“I love 64”

I a FET I DESFET (mix i remix):

Recuperem l’àlbum Soft, de NEVARAKKA, que ja vam escoltar en el programa núm.45. En una primera edició especial de només 500 còpies, l’àlbum anava acompanyat d’un segon CD amb 8 temes, dels quals 4 eren remescles. Nosaltres tenim aquesta edició limitada i ens encanta oferir-vos els remixos d’aquestes dues peces, les originals de les quals ja vam escoltar en aquell moment :

“Desire (Club Mix)”
“Summer girl (Hard Nut Cracker Mix)”

I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.  

dissabte, 21 de maig del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.49

AQUEST DIUMENGE, 22 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.49 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 23, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana? Doncs això:

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

La primavera avança i les novetats s’acumulen! Aquest TECHNOPOLIS ve amb una secció d’actualitat ben carregadeta, que no deixa espai per a dues seccions habituals: El Retrovisor i Fet i Desfet.

D’entrada, una estrena: el nou àlbum de THE HUMAN LEAGUE, titulat Credo, i que s’acaba de publicar.

THE HUMAN LEAGUE són uns clàssics amb majúscules del synthpop, i veient les fotos promocionals del seu nou disc, un té la sensació de fer un viatge en el temps: han passat 30 anys! 30 anys des del mític “Don’t you want me”! El pop de sintetitzadors acumula ja més de tres dècades a les seves espatlles. Phil Oakey i aquelles dues joveníssimes noies que l’acompanyaven (i l’acompanyen encara) s’han fet grans. Tots ens hem fet grans! Potser per això, s’ho prenen amb calma: el seu anterior treball és del 2001, 10 anys de silenci discogràfic!

Bé, del grup de Sheffield no se n’esperen a aquestes alçades grans sorpreses ni aportacions espectaculars. Fan (i molt bé) el que sempre han sabut fer, i aquest àlbum n’és una prova evident. Són com un bon amic que sempre és agradable de retrobar i que, tot i que no l’hagis vist durant anys, t’alegra saber que encara hi és. I no ho oblidéssim pas: THE HUMAN LEAGUE han deixat una forta petjada que arriba a les noves generacions. Només un nom: Little Boots.

Escoltarem 3 temes:

“Never let me go”
“Night people”
“Egomaniac”

Però no deixem de banda el nou àlbum d’AND ONE, Tanzomat,  que presentem des de fa unes setmanes. N’escoltarem tres temes, i volem destacar-ne un: “Zerstörer”. Es tracta del senzill publicat una mica abans de sortir l’àlbum, però que, sorprenentment, no s’ha inclòs en aquest. L’hem rescatat per a la nostra audiència, i val realment la pena. A més, és l’únic tema de la nova producció cantat en alemany.

Escoltarem, doncs:

“Angel eyes”
“Zerstörer”
“The aim is in your head”

Finalment, tindrem un breu recordatori per un altre important treball editat aquest any 2011: Modern ruin, dels COVENANT. Escoltarem el tema:

“The beauty and the grace”

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

L’àlbum Audio, del duet suec RAINDANCER, publicat l’any 2005 (a la imatge, la portada).

RAINDANCER desmentirien ells solets la teoria de que això del ball i la festa és cosa de llatins, de terres càlides properes als tròpics. Si una cosa es pot dir d’aquest disc és que és descaradament ballable: synthpop per moure els peus i passar-s’ho bé. No sembla que tinguin altres pretensions aquests dos joves escandinaus: ball, festa, alegria, ritme trepidant. I no necessàriament adreçat als clubs nocturns: aquestes cançons tenen sabor a carpa d’envelat d’estiu, en el millor sentit del terme. Un enfocament musical així no sol gaudir de gaire prestigi entre els entesos, tot i que en aquest cas l’àlbum va ser ben rebut per crítica i públic. I és que no podem prescindir d’aquestes píndoles musicals d’alt contingut energètic! I és que... caram, que fantàstic que és “Come with me”! Durant 5 minuts t’oblides que el món existeix. Són cançons que no recordaràs eternament, però que potser t’estalviaran d’anar al metge o al psiquiatre.

Escoltarem aquests 4 temes:

“Sleepless”
“Regret”
“Come with me”
“September comes again”

I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.  

dissabte, 14 de maig del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.48

AQUEST DIUMENGE, 15 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.48 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 16, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana? Doncs això:

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

Continuem presentant el nou àlbum d’AND ONE, titulat Tanzomat, i publicat aquesta primavera.

Què podem afegir al que dèiem en el programa anterior? Doncs que en la música d’aquest fantàstic grup alemany hi conflueixen tres elements (carisma, a part) que els converteixen en un fenomen únic i una font inesgotable de gaudiment i de plaer musical: la facilitat compositiva, aquella melodia perfecta del millor synthpop britànic (els seus admirats Depeche Mode, però també Erasure); la melancolia centreeuropea evocadora i fascinant (els Kraftwerk de Trans-Europe Express), a voltes revestida d’elements marcials; i finalment un toc que, aquest sí, és exclusiu d’ells, i que prové directament dels orígens del seu líder, Steve Naghavi: els aires orientals, les evocacions, subtils i mesurades però evidents, de la música de l’altra banda de la Mediterrània. 

Una barreja explosiva, un còctel incendiari de la millor música! La gaudirem en aquest programa escoltant els següents temes:

“Only your dreams”
“Dancing in the factory”
“Sex drive”

Ah! , i aquest és un disc que millora (encara més) amb cada escolta!

A MATERIAL SENSIBLE (un disc que cal descobrir o redescobrir dels últims 8-10 anys):

L’àlbum Carbon elektriq, de CONETIK, publicat l’any 2005 (a la imatge, la portada).
No ens enganyem, aquest no és el disc que t’enduries a una illa deserta si només te’n deixessin escollir tres. El duet noruec no descobreix res de nou, no destaca especialment dins l’allau de grups encabits en aquest espai musical que es mou entre el techno-pop, el synthpop amb reminiscències dels 80 i el futurepop. Carbon elektriq no és una obra mestra. Alto! Tampoc és un treball mediocre. Ni molt menys. Té frescor, esperit juvenil i bones composicions, però difícilment queda gravat a la memòria. Per què, doncs, el presentem aquí? Doncs perquè a MATERIAL SENSIBLE ens agrada oferir un ampli ventall de totes aquelles propostes que van apareixent en el mercat, i després són els oïents els qui han de jutjar, els qui han de dir-hi l’última paraula. També perquè CONETIK formen part de la frondosa i fecunda pedrera del techno-pop escandinau, que segueix donant figures de primer nivell (un exemple recent: Ashbury Heights), i sempre és possible que, entre el garbuix de noves bandes, un dia aparegui una perla, un Messi dels sintetitzadors que ens enlluerni a tots!

Escoltarem aquests temes:

Elektronova”
“Superflous”
“Lovesong n.1”
“Heart”

I a FET I DESFET (mix i remix):

Segona part de les remescles de DEPECHE MODE, a través del seu àlbum Remixes 81-04, publicat l’any 2004. Escoltarem:

“In your room (The Jeep Rock Mix)”
“Strangelove (Blind Mix)”
“Barrel of a gun (Underworld Hard Mix)”

I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.  

dissabte, 7 de maig del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.47

AQUEST DIUMENGE, 8 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.47 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 9, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ.

Què us oferim aquesta setmana? Doncs això:

A l’ACTUALITAT (novetats discogràfiques):

El nou àlbum d’AND ONE, titulat Tanzomat, i publicat fa ben poc (a la imatge, la portada).
És un plaer presentar aquesta novetat discogràfica al TECHNOPOLIS. Li anava al darrera des que es va anunciar la seva aparició i, per fi, ja la tenim aquí.

AND ONE senzillament m’encanten, són un dels meus grups preferits del techno-pop actual. Els vaig descobrir a través del seu anterior àlbum, Bodypop, del 2006, quan, després d’un cert allunyament, tornava a apropar-me a aquest tipus de música. Vaig quedar fascinat. Va ser, efectivament, tot un descobriment, un gran descobriment. Aquelles melodies increïbles, arravatadores, la manera com manejaven magistralment tots els recursos del gènere, la força que desprenien... però, per damunt de tot, el que em va atrapar llavors, i ara també, és el seu magnetisme, el seu carisma irresistible. Crec que avui dia es produeix música de gran qualitat però, en gairebé tots els nivells, es troba a faltar sovint aquell segell propi, aquella personalitat única i intransferible que desprenien els gran clàssics, ja sigui del rock, del pop, del reggae, o del techno. I de carisma i personalitat, Steve Naghavi, el líder d’AND ONE, en va sobrat. Respira i transpira força, energia i caràcter pels quatre costats, contagia sentiments i emocions amb una facilitat descomunal. És un líder, el rei del techno-pop actual. Si a tot això hi afegim la qualitat de les cançons, el resultat només pot ser un 10.  

En aquesta ocasió n’escoltarem 3 cançons (no patiu, la setmana que ve n’hi haurà més!):

“Save the hate”
“Shining star”
“Electrocution”

A EL RETROVISOR (la nostra mirada a la dècada dels 80):

Stay on these roads, el tercer àlbum dels noruecs a-ha, publicat l’any 1988.

Steve Naghavi estaria content amb el programa que us proposem avui: a part de presentar el seu nou disc, els altres dos convidats són gent a qui ell admira, i als quals fins i tot ha versionat: a-ha i Depeche Mode.

a-ha. Altra cop el carisma. El trio noruec en tenia (hem de parlar en passat, perquè malauradament ja s’han separat), almenys al principi de la seva carrera. Poden agradar més o menys (a mi m’encanten algunes cançons, però d’altres les ignoro olímpicament), però ningú no els pot negar la personalitat: només sentir les primeres notes i ja saps que aquell tema és seu. És el cas de “Stay on these roads”, el que dóna nom a aquest àlbum que presentem avui: quina peça tan ben aconseguida! I com canta el gran Morten Harket! Aquí no s’hi troben grans composicions seves com el mític “Take on me” o el superb “The sun always shines on TV”, però es tracta del treball que globalment sona més synthpop de la seva producció. I per això l’hem escollit.

Cal tornar periòdicament a gent com els a-ha, perquè sense ells no s'entendrien moltes de les coses que ens ofereix actualment la música d’arrel electrònica.

Escoltarem aquestes 4 cançons:

“Stay on these roads”
“Touchy!”
“The living daylights”
“You are the one”

I a FET I DESFET (mix i remix):

Uns clàssics amb majúscules: DEPECHE MODE. I durant dues setmanes.

Poques vegades he gaudit tant la música com amb aquest grup britànic. Violator és probablement un dels discos que més he escoltat en la meva vida (i n’he escoltat una colla!). Són únics, creen un estil propi i t’atrapen una i altra vegada. Al TECHNOPOLIS no els posem massa sovint, perquè preferim donar preferència a propostes menys conegudes, però mai ens en podrem oblidar: són els reis coronats del techno-pop de sempre, els fundadors d’una meravellosa saga que ha canviat els paràmetres musicals del nostre temps.

Hi ha nombrosíssimes remescles de temes seus. Hem escollit en aquesta ocasió les incloses a l’àlbum Remixes 81-04, publicat l’any 2004. Escoltarem:

“Never let me down again (Split Mix)”
“Just can’t get enough (Schizo Mix)”
“Enjoy the silence (Reinterpreted)”

Totes magnífiques. Especial atenció a l’interludi de “Just can’t get enough”, una passada...

I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.  

diumenge, 1 de maig del 2011

TECHNOPOLIS NÚM.46: ESPECIAL MEMENTO MATERIA

AQUEST DIUMENGE, 1 DE MAIG, A LES 8 DEL VESPRE, S'EMET PER RÀDIO 90 EL PROGRAMA NÚM.46 DE TECHNOPOLIS.

I A PARTIR DEL DILLUNS, DIA 2, DESCARREGUEU-LO A TRAVÉS DE LA PÀGINA DEL PROGRAMA CLICANT AQUÍ

Què us oferim aquesta setmana?

Doncs un ESPECIAL dedicat al segell suec Memento Materia, un dels més interessants en el camp del techno-pop, i dels primers en apostar per grans figures actuals del gènere com Mesh i Covenant.

Escoltarem música d’algunes de les formacions que treballen actualment en aquesta discogràfica, com ara CODE 64, MICHIGAN, BACKLASH o COLONY 5.

També escoltarem altres propostes que, si bé no formen part del catàleg de Memento Materia, s’han inclòs en els més que recomanables recopilatoris que edita periòdicament el segell, en concret MONOFADER i FAIRLIGHT CHILDREN.

Una proposta diferent per estrenar amb bon peu el mes de maig.


I per escoltar els programes anteriors al núm.41, entreu a l'apartat ARXIU DE PROGRAMES de la columna de la dreta d’aquest blog clicant damunt la temporada que correspongui en funció del que hàgiu escollit.